Pivo

Pivo prepoznamo po zlato rumeni barvi ali temno rjavi barvi (odvisno od vrste), po mehurčkih in po beli čvrsti peni. Slednja imamo pomembno zaščitno vlogo. Pri njem ne pritegne le videz, ampak tudi dišeč vonj, ki kar kliče po tem, da ga poskusijo še vaše brbončice.

To je ena izmed tistih pijač, ki se prileže v čisto vsakem trenutku dneva pa naj bo to pomladi, poleti, pozimi ali jeseni. Za pitje niti ne potrebujete posebnega razloga, saj bo dovolj že to, da se boste želeli le osvežiti in odžejati.

Pivo

Kot ste najverjetneje že ugotovili, bomo v današnjem članku predstavili nekatere ključne informacije o pivu. Za vas smo na enem mestu zbrali nekaj najbolj zanimivih podatkov o tej tematiki in zato vas vljudno vabimo, da se z nami ob branju družite še naprej.

Pred nekaj leti so naredili raziskavo kjer so želeli ugotoviti, v kateri državi popijejo v enem letu največ piva na osebo. Za leto 2016 so rezultati pokazali, da Čehi na osebo spijejo v povprečju približno 137,38 litra. To pa je res velika količina, kajne? Na drugo mesto so se uvrstili Poljaki, ki letno na osebo popijejo 98,06 litra. Zahodnoevropske države veljajo za velike ljubiteljice omenjene pijače. Na dvanajstem mestu so Američani, ki letno v povprečju na osebo spijejo 74,90 litra. Slovenci smo se uvrstili na zlato sredino, ker v povprečju letno na osebo popijemo 76,52 litra. Mi in naš narod smo kar dobro ozaveščeni o tem, da lahko prevelika količina zaužitega alkohola škoduje zdravju. Poleg tega se večkrat držimo reka: »Manj je več!«. Zavedati se je potrebno tudi tega, da je vožnja pod vplivom alkohola lahko smrtno nevarna ali pa pusti doživljenjske posledice.

Pivo

Pivovarji so se pred nekaj leti odločili, da ustvarijo pivo, ki ga bodo lahko pili tudi tisti, ki sicer ne smejo uživati alkohola zaradi različnih razlogov. Tako je nastalo brezalkoholno pivo. Takoj pa vas moramo opomniti, da ta pijača ni čisto brez alkohola, saj vsebuje slabih 0,5 %. Znanstveniki pa so raziskali, da omenjeni odstotek nima merljivega vpliva na osebo. To pomeni, da se odrasla oseba s to pijačo ne more opiti.

Nadaljevanje članka bomo posvetili priljubljenim pivovarnam, ki jim že vrsto let zaupamo mi in ljudje po svetu.

Laško pivo

Prva izmed njih je dobro znana in največja slovenska pivovarna Laško, kjer varijo Laško pivo. Najbolj znani produkt, ki nastaja v tej pivovarni, je Laško Zlatorog. To je svetlo pivo s prav posebnim edinstvenim okusom svežine, ki je združena z grenčico. Pivovarji pravijo, da je ta pijača polna ponosa! Mi pa pravimo, da jo morate obvezno poskusiti, saj se boste z njo osvežili in odžejali!

Laško pivo

Union

V Sloveniji (natančneje v Ljubljani) se nahaja še ena velika pivovarna ki jo imenujemo pivovarna Union. V njej med drugim varijo dobro znano Union pivo svetlo. Pivovarji pravijo, da je njegov okus tako očarljiv, da pušča vrhunski gurmanski užitek. Vsebuje 4,9 % alkohola. Najbolj zaželeno ga je servirati pri 6 – 8 stopinjah. Predlagamo vam, da ga še danes poskusite!

Heineken

Nazadnje pa je tu še svetovno znano pivo Heineken, ki ga varijo v pivovarni na Nizozemskem od leta 1873. Njihovo pivo vsak dan postrežejo v 192 državah po celem svetu. Skrivnost njihovega uspeha so sestavine, ki jih uporabljajo pri nastanku piva. Poleg naravnih sestavin, kot so hmelj, slajeni ječmen, voda namreč uporabljajo še edinstveni Heinekenov A-kvas.

Heineken 0.0

Vsa omenjena piva, ki so odlične kakovosti, lahko kupite v stekleni ali pločevinasti embalaži. V točilnicah, pivnicah in še nekaterih gostilnah pa si lahko naročite točeno pivo. Tega vam bodo postregli v kozarcih za pivo. V njem lahko ta priljubljena pijača sprosti vse svoje arome in »zadiha«. To pa seveda pomeni, da je pripravljena na uživanje!

By | 2020-02-26T14:21:34+00:00 marec 7th, 2020|Uncategorized @sl|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment