Fiber varjenje

//Fiber varjenje

Fiber varjenje

Fiber varjenje je način laserskega varjenja, kjer se uporabljajo tako imenovani vlaknasti laserji oziroma Fiber laser. V tokratnem članku vam bomo predstavili prednosti laserskega varjenja in še nekatere druge informacije o teh laserjih. Vabimo vas, da nadaljujete z branjem, saj boste zagotovo izvedeli kakšno novo informacijo.

Ena izmed prednosti laserskega varjenja je preciznost oziroma natančnost in majhen, lokalen vnos energije. Ta ne vpliva na nastanek deformacij in omogoča kvaliteten spoj, ki je brez ali z minimalno rabo mehanske obdelave. Tisti, ki se ukvarjajo s proizvodnjo izdelkov iz pločevine, so v fazi iskanja novih oblikovalskih rešitev, ki bi izpostavile njihov nabor izdelkov. En takšen primer predstavlja lasersko varjenje pločevine. S postopkom TIG (obločni postopek varjenja) lahko brez večjih težav izdelate vogelni spoj dveh pločevin.

fiber varjenje

Trenutno je razvoj laserjev zelo hiter, napreden in omogoča vse večjo uporabo kvalitetnih laserjev. Za varjenje se še vedno najbolj pogosto uporabljajo Nd:YAG-laserji (slednji imajo le 5 % izkoristek) in pa še CO2-laserji.

Na tem mestu zato lahko povemo, da je razvoj in prihodnost fiber varjenja izredno svetla. Izredno uspešno ji namreč uspeva izpodrivati Nd:YAG-laserje in CO2 laserje, kar je precej obetajoč podatek.

Prednost fiber varjenja je precej visok izkoristek (kar 30 %). Zaradi tega je manjši, ima majhno maso in majhne potrebe po hlajenju. Ali ste vedeli, da so do moči 450 W fiber laserji zračno hlajeni?

Lasersko varjenje Remic

Le najboljši fiber laserji pa lahko delujejo v kontinuirnem, kontinuirnem moduliranem ali v tako imenovanem pulznem načinu. Premeri optičnih kablov, ki so potrebni za laserski žarek (ki nastaja v optičnem vlaknu), so dosti manjši od optičnih kablov pri Nd:YAG-laserjih. Optični kabel (450 W), ki se uporablja za varjenje, ima le 50 mikrometrov premera, med tem ko ima Nd:YAG-laser s podobno močjo premer 600 mikrometrov.

Ob koncu naj še povemo, da laserje skorajda ni potrebno vzdrževati na poseben način. Vse kar morate storiti je to, da ga očistite in redno menjujete zračni filter pri zračno hlajenih laserjih.

By | 2020-02-05T10:28:56+00:00 februar 5th, 2020|lasersko varjenje|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment