Digitalni tisk

//Digitalni tisk

Digitalni tisk

Digitalni tisk

Digitalni tisk je oblika tiska, ki se v industriji tiska največkrat uporablja za tisk najrazličnejši izdelkov. V nadaljevanju našega članka bomo pregledali, kako digitalni tisk deluje, pregledali bomo njegove glavne prednosti v primerjavi z drugimi oblikami tiska in izpostavili njegove slabosti.

Digitalni tisk deluje po podobnem principu kakor vaš domači printer. Pri tiskanju uporablja “tonerje”. Tehnologija je enaka, kot pri laserskih tiskalnikih, ki jih imate doma. Večji industrijski tiskalniki namesto tonerjev seveda uporabljajo nekoli spremenjeno tehnologijo. Za tisk uporabljajo posebno tekoče industrijsko črnilo.

Digitalni tisk

Digitalni tisk

Prenodnosti digitalnega tiska

Digitalni tisk je razširjen prav zaradi svojih prednosti, ki jih bomo opisali v nadaljevanju. Na področju tiska se vsakodnevno izdela ogromno izdelkov v manjših nakladih. Digitalni tisk nam ponuja najvišjo kvaliteto tiska najrazličnejših izdelkov. Tiskamo lahko na praktično na vse vrste papirja v najrazličnejših velikostih. Digitalni tisk je pri manjših količinah odlična izbira, saj so stroški priprave na tisk izredno mali.

Stroški izdelave različnih izdelkov so povezani tudi s ceno barve, ki se pri tisku uporablja. Ima najcenejše črnilo za črno beli tisk. Ena izmed glavnih prednosti te oblike tiska, pa je zagotovo možnost različnih podatkov na izvodih. V kolikor potrebujemo izdelek, ki se med seboj razlikuje v zgolj nekaj delih, je digitalni tisk najboljša rešitev. Največkrat se ta prednost uporablja pri izdelavi izdelkov, na katerih se razlikuje naslovnik.

S pomočjo posebnih programov se tako podatki avtomatsko posodabljajo pri vsakem izvodu.

Slabosti digitalnega tiska

Tudi digitalni tisk ima svoje “slabosti” v primerjavi z drugimi oblikami tiska.  Pri večjih količinah izdelkov, ki so si med seboj popolnoma identični, digitalni tisk ni več najcenejša izbira. Namesto digitalnega tiska vam tiskarji predlagajo offset tisk, ki vam ga v nadaljevanju na kradko tudi predstavljamo.

Nemesto digitalnega tiska lahko uporabimo tudi offset tisk

Nemesto digitalnega tiska lahko po potrebi uporabimo tudi offset tisk. Offset tisk se uporablja pti tisku katalogov, tisku revi, tisku knjig in ostalih izdelkov, ki jih potrebujemo v večjih količinah in so si med seboj popolnoma enaki.

Stroj za offset tisk je narejen iz dveh valjev. Prvi valj z matrico prenese motiv na drugega, ta pa ga odtisne na površino. Za pravilno razmerje med barvo in vodo, pa lahko dobimo odlične barvne kombinacije.

offset tisk

V kolikor nite prepričani katera oblika tiska je primerna za izdelavo vašega izdelka vam predlagamo, da kontaktirate podjetje podjetje Grafika Gracer, kjer so specialisti za tisk najrazličnejših izdelkov. Z veseljem vam bodo pomagali pri oblikovanju in tiskov najrazličnejših izdelkov ne glede na količino. Ker sodelujejo z največjimi domačimi podjetji imajo v svoji tiskarni na voljo najnovejše in najboljše stroje za digitalni tisk in offset tisk!

By | 2019-04-12T10:12:08+00:00 april 12th, 2019|digitalni tisk|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment